Avtor / Sporočilo

Egipčanska kulinarika

Nannn



Pridružen/-a: 22.01. 2008, 22:41
Prispevkov: 219
Kraj: Kamnik
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 22 Mar 2008 12:52     Naslov sporočila:

bety hvala si bom zdaj prepisala...ti si ze prava Egipcanka Cool obvladas...

Lahko se kaksno sladico?

LP Nannn
_________________
انيته
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Yahoo Messenger - naslov
habibti
Administrator foruma


Pridružen/-a: 16.01. 2008, 15:36
Prispevkov: 2069
Kraj: Sharm El Sheikh
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 22 Mar 2008 17:10     Naslov sporočila:

ALENKA206 je napisal/a:
sylvia je napisal/a:
Alenka206 in bety kam gresta letos v egipt, sharm ali kam drugam?
Kateri hotel / predel?
Lp


Pozdravljena sylvia,
mene vleče kar nazaj v Sharm čeprav me tudi Hurugada mika. Ne vem še v katerem hotelu bova pristala, ko se odločim pa sporočim. Oktober je kar še daleč Sad Sad Tu pri nas poslujejo večina z našimi agencijami in pa Guletom in Neckermannom. Imajo pa Italjani kar dobre hotele sem gledala ampak italjanske agencije majo dražje kot pri nas. Bomo vidli Rolling Eyes
Kar se pa hrane tiče pa rada isprobam vse, no skoraj vse Shocked Bi lahko rekla, da sem dobrih ust Very Happy Very Happy Rada poiskusim jedi držav v katere grem, tko, da za golobča sva si mislila, sej ne more bit hudo je najbrž kot manjši piščanec Question Exclamation Question okus
Lep pozdrav


Jaz bi tudi rekla, da mora biti podoben piscancu Very Happy Very Happy No ko bos probala, pa z nami deli izkusnjo Very Happy
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bety



Pridružen/-a: 20.01. 2008, 21:45
Prispevkov: 569
Kraj: Nekje na gorenjskem
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 22 Mar 2008 18:01     Naslov sporočila:

Nannn je napisal/a:
bety hvala si bom zdaj prepisala...ti si ze prava Egipcanka Cool obvladas...

Lahko se kaksno sladico?

LP Nannn


Za vikend sem odsotna (sem se sedaj slučajno logirala), bom pa v kratkem objavila še recept za kako sladico, obljubim.

Aaaah, egipčanka Laughing Ne, ne, to pa ne ... Samo kuham rada, še posebej sem ekspert za nekaj, kar nihče ne pozna Wink Hmmm... nekaj receptov sem samo na hitro prevedla, nisem jih pa še sprobala. Bom pa v kratkem, zdej imam več časa kot prej Smile Objavim v kratkem, obljubim. Če ne pa me pa spomni, če slučajno pozabim, prav ?
_________________
بتي
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vito



Pridružen/-a: 29.02. 2008, 18:16
Prispevkov: 99
Kraj: Notranjska
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 22 Mar 2008 19:04     Naslov sporočila:

Ja URŠA ko pridem dol gremo na GOLOBA boš tudi TI, častim obljubim pa da boš lahko BANDIDOS zraven pila........... Very Happy
_________________
Lep pozdrav

Vito
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Nannn



Pridružen/-a: 22.01. 2008, 22:41
Prispevkov: 219
Kraj: Kamnik
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 23 Mar 2008 12:50     Naslov sporočila:

Bety ni panike...ko bos imela cas pa napisi kaksnega...
_________________
انيته
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Yahoo Messenger - naslov
habibti
Administrator foruma


Pridružen/-a: 16.01. 2008, 15:36
Prispevkov: 2069
Kraj: Sharm El Sheikh
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 23 Mar 2008 13:53     Naslov sporočila:

Vito je napisal/a:
Ja URŠA ko pridem dol gremo na GOLOBA boš tudi TI, častim obljubim pa da boš lahko BANDIDOS zraven pila........... Very Happy


Za Bandidosa se popolnoma strinjam ampak za goloba me pa ne bos tako lahko prepričal Very Happy Very Happy
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bety



Pridružen/-a: 20.01. 2008, 21:45
Prispevkov: 569
Kraj: Nekje na gorenjskem
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2008 00:02     Naslov sporočila: NEKAJ ZELOOOO SLADKEGA

ZA VSE SLADOKUSCE RECEPT ZA BASBOUSA:
(Sladica iz pšeničnega zdroba)

SIRUP:
- 1 skodelica sladkorja
- 1 skodelica vode
- sok ene limone
- žlička medu (če želite)

TESTO:
- 2 skodelici pšeničnega zdroba
- 3/4 skodelice sladkorja
- 3/4 skodelice stopljenega masla
- 1 1/4 skodelice mleka
- 1 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička natrijevega bikarbonata (soda bikarbona)
- 2 jajci
- olupljeni mandlji (mandljevi lističi)
- stepena smetana (če želite)

PRIPRAVA:

Najprej pripravimo sirup. Sladkor raztopimo v vodi v srednje veliki skledi. Dodamo limonin sok in zavremo. Ko začne vreti, počasi dodamo med in zmanjšamo ogenj (temperaturo), da počasi vre od 8 do 10 minut. Potem odstavimo z ognja.

Pečico predhodno ogrejemo na 180°C. Pekač narahlo namažemo z oljem in potresemo z moko, da se pecivo ne sprime.

Medtem ko čakamo, da se pečica ogreje, skupaj stepemo stopljeno maslo in sladkor. Nato dodamo še jajca in vanilijo.

V drugi skledi skupaj zmešamo pšenični zdrob, pecilni prašek in sodo bikarbono. Počasi dodamo še mleko.

Mešanico zlijemo v pekač in zgladimo z žlico. Vzamemo nož in diagonalno zarišemo črte, v obliki diamanta. pečemo približno 25 minut.

Takoj ko kolač vzamemo iz pečice, čez prelijemo sirup in pustimo kakih 20 minut, da se pecivo ohladi in sirup v celoti vpije v pecivo.
Serviramo narezanega na kose in posutega s stepeno smetano.

Aja, zakaj pa potrebujemo mandljeve lističe? Za dekoracijo, oziroma jih posujemo čez sirupni preliv (glej sličico, ki jo je pripela habibti na prvi strani teme egipčanska kulinarika). Nekateri pa uporabijo kar cele, olupljene mandlje in jih pokonci "zasadijo" v testo.

Basbousa je idealna sladica za k jutranji kavici ali čaju. Je odlična, če se ne motim, jo ponujajo skoraj v vseh hotelih v Egiptu.

Mmmmmm!

Pa dober tek! Smile
_________________
بتي
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety



Pridružen/-a: 20.01. 2008, 21:45
Prispevkov: 569
Kraj: Nekje na gorenjskem
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2008 20:16     Naslov sporočila:

TAHINA

Tahina omaka je narejena iz sezamovih semen in je zelo zdrava. Dodamo jo lahko nešteto jedem za unikaten, poseben okus. Egipčani jo uporabljajo predvsem za kofte (mesne kroglice) in humus. Nekateri tahino kuhajo, nekateri ne. Prilagam čisto preprost recept za tahino. Pri pripravi bodite pozorni na to, da se sol doda samo za okus, zato ne pretiravajte z njo. Okus mora biti rahlo slan, vendar ne preveč. Čutiti se mora tipičen okus sezama.

POTREBUJEMO:
-Tahina omaka (dobi se v vseh večjih prodajalnah ali trgovinah z zdravo prehrano, cena je okrog 2,50€, je v kozarčku)
- 1 1/2 skodelice vode
- 1/2 skodelice limoninega soka (2 do 3 limone)
- 2 stroka česna, stisnjenega
- 1/2 žličke soli
- malo popra
- sveži peteršilj in paprika v prahu za dekoracijo
- skrivnostna sestavina pa je navadni jogurt (potrebujemo ga 2 žlički)

Najprej zmešamo tahino in limonin sok. Mešamo toliko časa, da omaka spremeni barvo iz rjave na belo in postane gladka. Če se to ne zgodi, postopno dodajamo ali limonin sok ali tahino (po občutku). Ko je mešanica bela, dodamo jogurt in spet mešamo. POČASI dodajamo vodo, dokler ne dosežemo željene čvrstosti. Izgledati mora podobno kot stopljen vanilijev sladoled. Omaka ne sme imeti grudic.
Na koncu za okus dodamo še sol.
Peteršilj uporabimo za dekoracijo (ga damo na vrhu omake, pa tudi papriko posujemo za lepši izgled)
Aha, česen lahko dodamo le če želimo, je pa menda omaka, ki ji dodamo česen in poper še bolj okusna
.

Pa dober tek ! Smile
_________________
بتي
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nannn



Pridružen/-a: 22.01. 2008, 22:41
Prispevkov: 219
Kraj: Kamnik
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2008 12:38     Naslov sporočila:

Si pa faca Bety Very Happy

sokran Cool

Nannn
_________________
انيته
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Yahoo Messenger - naslov
Bety



Pridružen/-a: 20.01. 2008, 21:45
Prispevkov: 569
Kraj: Nekje na gorenjskem
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2008 14:49     Naslov sporočila:

Nannn je napisal/a:
Si pa faca Bety Very Happy

sokran Cool

Nannn


Afwan Wink

Zakaj že Question
_________________
بتي
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ALENKA206



Pridružen/-a: 16.02. 2008, 12:12
Prispevkov: 139
Kraj: NOVA GORICA
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2008 23:59     Naslov sporočila:

Njam njam Bety hvala. Pa še kofte prosim Laughing

Alenka
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ALENKA206



Pridružen/-a: 16.02. 2008, 12:12
Prispevkov: 139
Kraj: NOVA GORICA
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2008 11:59     Naslov sporočila: Recepti

Pozdrav,
jaz bi prosila če ima kdo recept za njihov kruh L'AISH (kot žepki, pride), mi je bil zelo všeč pa sem dobila da se naredi iz dveh vrst moke in to je vse Question Shocked
Pa še za OMM ALI- vem da gre noter mleko, smetana, rozine, lešniki in neke vrste testo Question in potem se da v pečico Question
Rada bi malo bolj detajlno opisan recept, če ga kdo ima.
Hvala Smile

Pozdrav Alenka
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety



Pridružen/-a: 20.01. 2008, 21:45
Prispevkov: 569
Kraj: Nekje na gorenjskem
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2008 22:17     Naslov sporočila:

RECEPT ZA OMM ALI

POTREBUJEMO:
1 paket listnatega testa (približno 10 plasti)
2 1/2 skodelice mleka
1 skodelica sladke smetane
1 jajce
2 žlički vode
1/4 skodelice sladkorja
1/2 skodelice pistacije
1/2 skodelice lešnikov
1/2 skodelice mandljev
2/3 skodelice rozin
1 žlička mletega cimeta

PRIPRAVA:

Pečico ogrejemo na 180°C. Plasti testa damo v pečico za 15 do 20 minut, toliko, da so rjave in hrustljave.
Skupaj zmešamo tri vrste oreščkov (mletih seveda) in rozine. Po želji lahko dodamo tudi cimet.
Testo grobo zdrobimo in razporedimo po pekaču, skupaj z mešanico oreščkov.
Pogrejemo mleko in smetano, grejemo toliko časa dokler ni vroče, ne sme vreti. Počasi dodamo vodo in stepeno jajce. Kuhamo pri nizki temperaturi, dokler se zmes ne zgosti. Dodamo še sladkor.
Mešanico jajčne kreme zlijemo preko testa in oreščkov. Pečemo približno 20 minut pri temperaturi 220°C dokler sladica ne postane zlato rumena do rjava.

Sladica se servira s sladoledom, lahko pa tudi brez.

Dober tek! Smile
_________________
بتي
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety



Pridružen/-a: 20.01. 2008, 21:45
Prispevkov: 569
Kraj: Nekje na gorenjskem
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2008 22:43     Naslov sporočila: Re: Recepti

ALENKA206 je napisal/a:
Pozdrav,
jaz bi prosila če ima kdo recept za njihov kruh L'AISH (kot žepki, pride), mi je bil zelo všeč pa sem dobila da se naredi iz dveh vrst moke in to je vse Question Shocked
Hvala Smile

Pozdrav Alenka


Lep pozdrav Alenka!

Verjetno si mislila kruhke EESH BALADI???
Če je to slučajno to, ti prilagam recept. Ni dosti razlike med našim kruhom in njihovim kruhom (vsaj kar se sestavin tiče). Obstaja pa več vrst teh kruhkov:
AASH SHAMY, ki je narejen le iz pšenične bele moke,
AASH BALADY, ki je narejen iz mešanice pšenične bele moke in polnozrnate moke (temnejši kruh)
in pa AASH MAKAMAR, ki ima enake sestavine kot aash balady, le da se kruh peče dalj časa in postane hrustljav (kot prepečenci)
Po želji se lahko doda še kumina in med.

SESTAVINE:
moka
voda
sol
suhi kvas
(po želji še kumina in med)

PRIPRAVA:
Moko in sol damo v skledo. Suhi kvas zmešamo z vodo, vodo dodajamo moki počasi in počasi mesimo testo.
Moko potresemo na ravno, čisto podlago, iz testa oblikujemo majhne kroglice, ki jih nato povaljamo, da so ploske. Kroglice nato pokrijemo s krpo in pustimo 1 do 2 uri, da vzhajajo.
Kruhke pečemo približno 30 minut pri temperaturi 220°C, na naoljenem pekaču, v ogreti pečici.

Pa dober tek! Smile
_________________
بتي
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety



Pridružen/-a: 20.01. 2008, 21:45
Prispevkov: 569
Kraj: Nekje na gorenjskem
Odgovori s citatom
PrispevekObjavljeno: 31 Mar 2008 07:40     Naslov sporočila:

ALENKA206 je napisal/a:
Njam njam Bety hvala. Pa še kofte prosim Laughing

Alenka


Sem skoraj zgrešila tale post Embarassed Za kofte pa obstaja na milijone receptov, tako da težko napišem, ker jih vsak dela drugače. Najbolj preprost recept je tale:

POTREBUJEMO:
Ekstra fino mleto goveje meso
1 veliko čebulo
sveže nasekljan peteršilj
sol, poper

Najprej fino sesekljamo čebulo in peteršilj. To damo v večjo skledo, v katero dodamo še goveje meso. Dodamo še sol in poper, ter oblikujemo kroglice. Kroglice nabodemo na špile, in jih pečemo v pečici ali na žaru. Pred serviranjem špile odstranimo.

Zelo pomembno je, da je meso fino mleto, zato naj ga mesar 2x ali celo 3x spusti skozi mlinček. Tako bodo kofte bolj mehke in nežne.

To je samo eden od receptov, bolj preprostih.
Nekateri dodajo še meso jagenjčka in veliko začimb,
spet drugi delajo vegetarijanske kofte, brez mesa, s krompirjem in zelenjavo.
Drugi dodajo še jajca, jogurt, smetano ....

Pa dober tek! Smile
_________________
بتي
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

 


Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu